Na ndiqni :

Teknologjia

Nga 1 Korriku heqja e tarifave roaming në Ballkanin Perëndimor

Postuar


Këshilli Drejtues i Autoritetit të Komunikimeve Elektronike dhe Postare (AKEP) miratoi të mërkurën rregulloren e fundit të lidhur me heqjen përfundimtare të tarifave roaming në vendet e Ballkanit Perëndimor.

Rregullorja “Mbi Zbatimin e Politikës së Përdorimit të Drejtë dhe Metodologjinë e Vlerësimit të Qëndrueshmërisë së Heqjes së Tarifave Roaming me Pakicë me Ballkanin Perëndimor. Parashikon politikat e përdorimit të drejtë për të shmangur përdorimin abuziv apo anormal të shërbimeve të roaming pas datës 1 korrik 2021.

Duke filluar nga muaji i ardhshëm, hyn në fuqi detyrimi për heqjen e të gjitha tarifave roaming mes vendeve të Ballkanit Perëndimor. Përdoruesit e telefonisë celulare të Shqipërisë, Kosovës, Maqedonisë së Veriut, Malit të Zi, Serbisë dhe Bosnjë-Hercegovinës do të mund përdorin shërbimin roaming në rajon me të njëjtat tarifa si në vendin e tyre. Ky proces nisi në mesin e vitit 2019, me uljen e përshkallëzuar të tarifave roaming, deri në heqjen e plotë të tyre, në 1 korrik 2021.

Rregullorja e AKEP përcakton se operatorët celularë duhet të ofrojnë shërbime të rregulluara roaming me pakicë, sipas çmimeve përkatëse brenda vendit për pajtimtarët e tyre, të cilët zakonisht janë rezidentë në Shqipëri, në kohën që ata udhëtojnë në vendet e Ballkanit Perëndimor.

Për qëllime të një politike të përdorimit të drejtë, ofruesi i roaming ka të drejtë të kërkojë nga pajtimtarët e tij roaming të japin prova të qëndrimit apo banimit normal në Shqipëri, ose të lidhjeve të tjera të qëndrueshme me Shqipërinë, që sjell një prani të shpeshtë në territorin e Shqipërisë. Këto rregulla synojnë të shmangin përdorimin e roaming përmes operatorëve shqiptarë prej individëve që nuk janë rezidentë në Shqipëri.

Rregullorja e AKEP përcakton gjithashtu metodologjinë e vlerësimit në rastet kur operatorët celularë mund të kërkojnë zbatimin e një tarife shtesë në roaming. Megjithëse nga korriku, tarifat roaming në Ballkanin Perëndimor do të hiqen, rregullorja lë hapësira që operatorët të mund të kërkojnë vendosjen e tarifave shtesë, në rastet kur ata nuk janë në gjendje të mbulojnë kostot, gjë që sjell si pasojë dëmtimin e qëndrueshmërisë së tarifimit të shërbimeve brenda vendit.

AKEP mund të pranojë vendosjen e një tarife shtesë në roaming vetëm në rastet kur vlera absolute e marzhit neto negativ të shitjes me pakicë të roaming të aplikuesit është e barabartë ose më e madhe se 3% e vlerës së marzhit të tij të shërbimeve celulare. E thënë më thjeshtë, tarifat shtesë mund të vendosen në rastin kur humbjet në roaming tejkalojnë 3% të fitimet nga shërbimet celulare të operatorit aplikues.

Megjithatë, edhe kur provohet një diferencë e tillë, AKEP mund ta refuzojë aplikimin për tarifë roaming shtesë. Kjo mund të ndodhë kur operatori është pjesë e një grupi biznesi dhe ka prova të transferimit të brendshëm të çmimit në favor të filialeve të tjerë të grupit brenda Ballkanit Perëndimor, veçanërisht në funksion të disbalancave të konsiderueshme të tarifave të shitjes me shumicë të zbatuara brenda grupit.

Gjithashtu, kërkesa për tarifa shtesë do të refuzohet kur shkalla e konkurrencës në tregun brenda vendit krijon hapësira për të përballuar marzhet e reduktuara, ose kur zbatimi i një politike më kufizuese të përdorimit të drejtë do të ulte marzhin neto të shitjes me pakicë në roaming në më pak se 3%.

Gjithashtu, në rrethana të jashtëzakonshme, kur një operator ka një marzh negativ të shërbimeve celulare dhe një marzh neto negativ të shitjes me pakicë të roaming, AKEP do të autorizojë aplikimin e një tarife shtesë për shërbimet e rregulluara të roaming.

/MonitorKomentet
VAZHDO TA LEXOSH
Advertisement

Teknologjia

Sistemi i sigurisë së Android Google Play Protect një dështim i vërtetë

Postuar

Nga


Një raport i publikuar ditën e sotme nga AV-TEST zbuloi se Google Play Protect, sistemi i integruar Android kundër maluerëve, nuk arrin të mbrojë përdoruesit.

AV-TEST është një prej laboratorëve lider të testimit të antivirusëve dhe zgjidhjeve anti-maluer duke provuar dhjetëra produkte sigurie përballë një liste maluerësh dhe virusesh.

Nga 20 mijë maluerët e testuar, Google Play Protect identifikoi vetëm 2/3 e tyre çka bëri që AV-TEST ti jepte notën zero në mbrojtje.

Play Protect qëndron në fund të 15 produkteve të testuara të sigurisë. Sistemi identifikoi 68.8% të maluerëve.

Gjithashtu dështoi edhe në testimin e aplikacioneve të padëmshme. Nga 10 mijë aplikacionet e padëmshme të testuara, Play Protect i identifikoi gabimisht 70 prej tyre si maluerë.

Në fund AV-TEST tha se mbrojtja që jep Google Play Protect është e dobët. Në testimin e 2021, 9 aplikacione antivirusi në Android morën pikët maksimale prej 18 me Avast në krye.

Lista e aplikacioneve me pikët maksimale është simëposhtë:

  • Avast
  • AVG
  • Bitdefender
  • F-Secure
  • G DATA
  • Kaspersky
  • McAfee
  • NortonLifeLock
  • Trend MicroKomentet
VAZHDO TA LEXOSH

Teknologjia

Zhvlerësohet Uber pas raportimeve për largimin e një aksioneri të rëndësishëm

Postuar

Nga


Aksionet e Uber ranë ditën e Enjte pas raportimeve se firma investuse në teknologji SoftBank do të shesë 1/3 e aksioneve të saj.

Sipas një raporti SoftBank do të shesë 2 miliardë dollarë aksione për të mbuluar investimet në kompani të tjera. Duke shitur 45 milionë aksione, SoftBank do të hiqte dorë prej 1/3 së tyre.

Gjiganti i teknologjisë ka investuar afro 4 miliardë dollarë në aksione në kompaninë simotër Kineze Didi.

Ndërsa në 2018-ën kujtojmë se SoftBank hodhi 7.6 miliardë dollarë në Uber ndjekur nga 333 milionë të tjera të njëjtin vit. Uber zotëron afro 13% të aksioneve të Didi pasi kompania Amerikane shiti operacionet e saj në Kinë tek rivali në fjalë 5 vite më parë.

Në Didi SoftBank zotëron 20% të aksioneve dhe është aksioneri më i madh.Komentet
VAZHDO TA LEXOSH

Teknologjia

Kriza globale e çipeve mund të godasë smartfonët

Postuar

Nga


Kriza globale e çipeve kompjuterike ka prekur çdo gjë, nga automjetet tek konsolat e video lojërave. Si duket në listë janë smartfonët tashmë.

Çipet kanë qenë në furnizim të ulët këtë vit për disa faktorë, nga mbyllja e fabrikave për shkak të pandemisë së Covid-19, tek kërkesa e lartë për pajisje elektronike.

Prodhuesit e makinave janë goditur veçanërisht nga kriza ku General Motors dhe Ford kanë ndaluar prodhimin e disa modeleve.

Konsolat e video-lojërave si Xbox Series X dhe PlayStation 5 janë bërë shumë të vështirë për tu blerë. Smartfonët deri më sot i kanë shpëtuar për mrekulli duke qenë se kompani si Apple dhe Samsung kanë pasur rezerva.

Megjithatë prodhuesit e smartfonëve kanë filluar të ndjejnë impaktin e krizës globale të çipeve. Kërkesa për smartfonë ra në 2020-ën me Gartner që thotë se shitjet u tkurrën me 12.5%.

Megjithatë këtë vit kërkesa ka filluar dhe është e fuqishme. Në tre mujorin e parë të 2021 sipas Gartner, shitjet e smartfonëve u rritën me 26%.

Ditën e Marte CEO i Apple Tim Cook kishte thënë se kriza mund të ndikojë tek shitjet e iPhone dhe iPad. Lenovo, HMD Global dhe TCL po vuajnë gjithashtu.Komentet
VAZHDO TA LEXOSH

Trendet e Momentit